Fullmatat program under Pollineringsveckan 14–22 maj

Pollineringsveckan i Skellefteå, Skara, Stockholm, Kivik och Torups Slott:

——————————

Doldis-pollinerarna tar plats på Naturhistoriska riksmuseet i sommar

”Med sommarens insatser vill vi utmana bilden av pollinerarna och visa att de alla är viktiga. Att berätta om våra pollinerare är också att på ett konkret sätt prata om biologisk mångfald, vilket är en av världens största utmaningar idag. Vi hoppas att besökare kommer att känna annorlunda när de ser en spyfluga”, säger Bengt Staf som är chef på avdelningen för publik verksamhet.

Detta sker på Naturhistoriska Riksmuseet i sommar:
– Fotoutställningen SURR öppnar 14 maj på museets innergård med bilder av såväl kända som mer okända pollinerare.

– Museets forskare berättar i museets sociala kanaler om pollinerarnas komplexa värld i korta filmer från 16 maj.

– Pollinerarvänliga växter och smarta bostäder visas i utställningen Odla staden på museets innergård under våren och sommaren.

– I den digitala samtalsserien ”Tyst vår – 60 år senare” som visas på UR och nrm.se under våren och sommaren sker samtal om insekternas betydelse.

– Gästspel av utställningen SURR:s fotograf Lena Granfelt om pollinerare på Instagramkontot @naturhistoriska 16-27 maj.

– Visningar och skapande aktiviteter (gör eget insektshotell) sker från 27 juni på museets innergård.

Mer om SURR på Naturhistoriska riksmuseet

——————————

Utställningen SURR landar i Skara 15 maj

Utställningen SURR i Fornbyn invigs 15 maj på Västergötlands museum i Skara.
En rad olika projekt och aktiviteter kring honungsbin och andra pollinerande insekter tar då sin början och fortsätter ända fram till SLU:s populärvetenskapliga evenemang Smedjeveckan i Skara i september.

Utställningen med pollinatörer fångade av fotograf Lena Granefelt består av ett 30-tal stora fotografier som beskriver olika insekter som pollinerar, hur pollineringen går till och hur avgörande pollinering är för oss människor och hela planetens överlevnad.

15 maj 12.00–13.00:

  • Invigning av utställningen SURR! Brita Planck, Västergötlands museum och Vanja Sandgren, SLU i Skara.
  • Anna Lind Lewin, Pollinera Sverige och SLU RådNu berättar om Pollinera Sveriges arbete för att skapa attraktiv folkbildning kring biologisk mångfald.
  • I Fornbyn finns också Biodlarna Skara på plats och Skara trädgårdsförening med sin årliga växtmarknad. Kaffeservering.
  • Mer om SURR i Skara på vår newsdesk

SLU: Vanja Sandgren, 070-264 11 55, vanja.sandgren@slu.se

Västergötlands museum: Patrik Erlandsson, 073-201 04 96, patrik.erlandsson@vgmuseum.se

——————————

Skellefteå satsar stort hela Pollineringsveckan

Årets Pollineringsvecka i Skellefteå inleds med en fartfylld dag på Nordanå lördag 14 maj och veckan avrundas söndag 22 maj. Skellefteå kommun bjuder i samarbete med Guldstadens Bigård och Naturskyddsföreningen sina invånare på en rad aktiviteter för att uppmärksamma insekternas viktiga arbete. Pollinera Sveriges uppmärksammade utställning SURR finns på plats i Stadsparken under hela maj.

Under lördag den 14 maj blir det olika aktiviteter och föreläsningar på Nordanå. Exempelvis bjuder fyra föreläsare på föreläsningar som alla berör pollinering på olika sätt. Allt från biodling, vilda pollinatörer till nyttan med biprodukter. Samtidig sker en massa olika aktiviteter runt om på hela Nordanå eftersom dagen infaller samtidigt som Barnkulturdagen och vi har tillsammans ett digert program under dagen. Man kan spana på insekter, rita och pyssla pärlplattor med insektstema och tillsammans bygga insektshotell.

Stadsbiblioteket har exempelvis två sagostunder under veckan på temat pollinering. I en utställning på Stadshuset kommer det även finns information om pollinering samt bikupor att kika på. Och många av kommunens förskolor samt elever från Solviks folkhögskola har gjort konst på temat pollinering som ställs ut för invånarna i Stadshuset.

Hela veckans program

För mer information:
Johanna Engström, kommunekolog Skellefteå kommun
070–5615890
johanna.engstrom@skelleftea.se

Mer om SURR i Skellefteå på vår newsdesk

——————————

World Bee Day 20 maj firas på Torups slott utanför Malmö

Under World Bee day 20 maj kan du lyssna på ett föredrag med biodlaren Johan Israelsson som tillsammans med Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen från Pollinera Sverige kommer berätta varför vi behöver lära oss mer om alla de olika pollinatörerna – honungsbin, humlor, blomflugor, solitärbin, fjärilar och skalbaggar.

Johan berättar om sin resa från “byrå till bi på en sommar” – hur hans biodlarintresse tog fart och om hur han idag bedriver sin biodling.

På Stallarnas innergård finns även utställningen SURR med fotografen Lena Granefelts porträtt av pollinerande insekter.

Arrangemang Bokskogen i Torup

𝗧𝗶𝗱: 20 maj, klockan 14.00–14.30 samt 15.00–15.30
𝗣𝗹𝗮𝘁𝘀: Entré Torup, Torupsvägen 530 (vid innergården på Stallarna)
𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲́: Fri entré
𝗛𝗶𝘁𝘁𝗮 𝘁𝗶𝗹𝗹 Torups slott: bit.ly/hittatorup

——————————

Göteborg hyllar myllret 21–22 maj

Under helgen 21–22 maj blir de tre centrala parkerna Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Göteborgs Botaniska trädgård arenor för aktiviteter, samtal och föreläsningar på temat biologisk mångfald.

Här kan man gå på fjärilsvandring i Trädgårdsföreningen, visning i Botaniskas bigård, bygga fröbomber i Slottsskogen eller lyssna på någon av helgens föreläsningar om till exempel humlor och solitärbin eller om dag- och nattfjärilar.

Pollinera Sverige deltar i programmet 22 maj 14.00–14.45.

—-

Lördag 21 maj i Trädgårdsföreningen

Föreläsningar i Lagerhuset:

10.50 Välkommen
Arrangemanget startar med välkomsthälsning

11–11.45 Så mycket mer än honung
En föreläsning om biodling i ett större perspektiv. Ann-Britt Karlsson ordförande i Göteborgs biodlardistrikt inleder föreläsningen och Roar Kirkevold – norsk biodlare, författare och journalist – berättar om sina tankar och erfarenheter där du får höra historier om bin och biodlare som du förmodligen inte har tänkt på tidigare.

12–12.45 Humlor och solitärbin – blommornas superhjältar
Björn Cederberg – expert inom entomologi – presenterar den stora mångfalden som finns inom den viktigaste gruppen av våra pollinerare för blomväxter. Vi får bland annat höra om olika biarters krav på sin miljö och anpassningar till olika blommor och boplatser som är viktigt att känna till.

13–13.45 Fjärilar både dag och natt
Påfågelögat är välkänt vårtecken, men visste du att nattfjärilen ”mindre påfågelspinnare” är det också? Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning berättar om dag- och nattfjärilar, hur det går för Sveriges fjärilar, och hur vi kan hjälpa dem.

14–14.45 Varför behövs miljoner arter?
Rebecka Le Moine var med och grundade biologiska mångfaldens dag 2017 och är idag riksdagspolitiker. Under sitt föredrag berättar hon om varför det är så viktigt och betydelsefullt att kämpa för den biologiska mångfalden.

Övriga programpunkter i omgivningen:

11–15 Nyfiken på kryp – du med?
Entomologiska föreningen tar dig med på en resa i bild och ord till biodlare i städer och på landsbygden från södra Danmark till arktisk biodling norr om polcirkeln.

13–14 Humbug i blomsterparken
Följ med Peter Nielsen och Björn Cederberg på humlevandring i Trädgårdsföreningens vackra park.

14–15 Vi går på fjärilspaning!
Tillsammans med Lars Pettersson letar vi efter fjärilar i Trädgårdsföreningen (OBS, anordnas endast om vädret tillåter)

11.30–12.15 Blommor som lockar pollinatörer!
Anna Lindkvist, trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen, guidar bland pollinatörernas favoriter.

11–15 Bygg en fågelholk!
Naturskyddsföreningen bygger fågelholkar med barnen. Drop in, kostnadsfritt men begränsat med platser.

11.30, 12.30, 13.30, 14.30, Livet i – och med – bikupor
Göteborgs biodlarförening visar bikuporna i Trädgårdsföreningen och berättar om livet i och med bikupor. Fyra pass med starttider ovan.

11–15 Honungsprovning
Honungens smak och konsistens avgörs utifrån vad bina ätit. Under dagen erbjuder Göteborgs biodlarförening provsmakning av olika sorters honung.

15–16 Samtal om biodling
Biodlardistriktet samlas för att diskutera biodlingens styrkor och utmaningar. Öppen för alla som är intresserade att delta.

—-

Söndag 22 maj i Slottsskogen

Aktiviteter klockan 10–14 i fruktlunden:

Bygg en fågelholk
Naturskyddsföreningen bygger fågelholkar med barnen.

Tova humlor och bin
Tillsammans med Göteborgs naturhistoriska museum kan du tova humlor, bin, fjärilar eller din egen fantasiinsekt av ull.

Honungsprovning
Honungens smak och konsistens avgörs utifrån vad bina ätit. Under dagen erbjuder Göteborgs biodlarförening provsmakning av olika sorters honung.

Fröbomber
Gör fröbomber tillsammans med Slottsskogens personal och skapa din egen mini-äng när du kommer hem.

Naturutmaningar
Sugen på att uppleva och lära känna naturen? Scouterna och Skog och Ungdom välkomnar barn i alla åldrar på en interaktiv aktivitetsrunda med digitala inslag.

Bi-ngo
Vi har gömt pollinatörer i fruktlunden. Kan du hitta dem alla?

Testa dig mot djuren
Nere på stora gräsmattan, där Göteborgsvarvets barnlopp sker under dagen, kan du testa dig mot djuren. Kan du hoppa lika långt som en hare?

Skogen i Skolan
Med Skogen i Skolan kan du upptäcka skogen.

Djurvårdarna berättar
Under dagen kan du möta en djurvårdare som berättar om djuren i Slottsskogen.

Livet i – och med – bikupor, klockan 10.30, 11.30, 12.30, 13.30
Göteborgs biodlarförening visar bikuporna i Slottsskogens fruktlund och berättar om livet i och med bikupor. Fyra pass med starttider ovan.

—-

Söndag 22 maj i Botaniska och på Göteborgs universitet

Föreläsningar på Göteborgs universitet, föreläsningssalen på Institutionen för biologi och miljövetenskap, Carl Skottsbergsgatan 22B:

11–11.45, Kulturlandskapets återkomst
Under föredraget får ni höra Mats Niklasson, vetenskaplig ledare på Nordens Ark, berätta om kulturlandskapets återkomst och det nordiska biet.

12–12.45, Silent Earth: Saving Our Insects! – obs på engelska
Dave Goulson föreläser på länk i föreläsningssalen.
Insects are essential for life as we know it – without them, our world will slowly grind to a halt. Drawing on the latest groundbreaking research and a lifetime’s study, Dave Goulson reveals the shocking decline of insect populations that has taken place in recent decades and the potentially catastrophic consequences. Eye-opening and inspiring, Silent Earth is a call to arms for profound change at every level and a passionate argument for us to love, respect and care for our six-legged friends.

13–13.45, En rikare trädgård
Kennert Danielsson är biolog och pedagog med erfarenheter från olika former av upplevelsebaserat lärande med hjärtat i naturen. Kennert berättar om de många sätt som går att göra sin utemiljö mer levande och ekologiskt anpassad. Här får du de konkreta exempel och råd om hur du kan mata fåglar, anlägga blomsteräng, bygga insektshotell, giftfri odling, kompostering och mycket mer.

14–14.45 Pollinera Sverige
Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen driver Pollinera Sverige och har lanserat Pollineringsveckan och utmärkelsen Årets Pollinatör. I sitt föredrag berättar de om sitt arbete för effektiv folkbildning och att sprida kunskap om pollinatörer till allmänheten, samt hur de arbetar för att pollineringsfrågan ska få samma uppmärksamhet som klimatet, plast i haven och matsvinn.

15–15.45 (ungefärlig sluttid), Panelsamtal om framtiden för pollinatörer
Panelsamtal med frågeställningar om framtiden för pollinatörer. Vad behövs för att pollinatörer ska ha en ljusare framtid? I samtalet deltar Anna Sibinska/riksdagsledamot, Lotta Fabricius Kristiansen/Pollinera Sverige, Mattias Lindholm/Göteborgs naturhistoriska museum och Marja Nordin/Samordnare för pollineringsuppdraget Länsstyrelsen Västra Götaland.

Övriga programpunkter i Botaniska:

11.15–12.15, All världens växter
Följ med på en visning i trädgården där vi tittar på växter från världens alla hörn – från Nordamerikansk pawpaw till kinesisk pimpernö. Guidar gör Kent Kainulainen, vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård.

12.15–13.15, Rädda det nordiska biet
Ann-Charlotte Berndtsson, ansvarig för Nordens Arks bevarandeprogram, berättar och visar om det hotade nordiska honungsbiet.

13.30–14.15, Mat för bin hela året
Det är viktigt att bin har tillgång till nektar och pollen under hela säsongen. Tillsammans med Åslög Dahl, kollar vi på exempel i Botaniska trädgården.

11–15, Bygg insektshotell med forskare
Bygg insektshotell tillsammans med Julia och Wilhelm Osterman, forskare vid Göteborgs universitet.

11–15, Måla och odla naturens mästerverk
Odla tillsammans med Botaniska trädgårdens pedagoger och låna akvarellfärger för att måla växter.

13–15, Kika in i herbariet
Besök herbariet vid Göteborgs universitet som har över 1 miljon växter, svampar och alger i sina samlingar.

11–16, Försäljning av honungsprodukter
Janne Pettersson säljer honung från bina som lever i Botaniska trädgården.

11–16, Trädgårdsresan och Bi-fonden
Trädgårdsresan och Bi-fonden finns på plats och informerar.

cirka 16–17, Samtal om biodling (lokaler GU)
Biodlardistriktet samlas för att diskutera biodlingens styrkor och utmaningar. Öppen för alla som är intresserade att delta.

——————————

Kiviks Musteri skapar SURR bland äppelblom

Utställningen SURR har flyttat in på Musteriet precis när äppleträden blommar som bäst.
14 och 15 maj kl 13–15 anordnas också äppelblomssafari med traktor och vagn genom odlingarna och barn kan klä ut sig till bin och leka med bidrottningen.

Boka på kiviksmusteri.se

——————————

Pollineringsveckan som i år pågår 14 – 22 maj lanserades av Pollinera Sverige 2018. Idag är veckan etablerad och engagerar föreningar, kommuner, skolor och företag i hela landet.